Zelf je huis bouwen in 2 fasen

Fase 1: Geld en grond

 

Als je altijd al zelf je huis hebt willen bouwen dan zijn er eerste een paar belangrijke zaken waar je hoeft aan te denken. De belangrijkste zijn natuurlijk genoeg geld om te kunnen bouwen en de aankoop van een stuk bouwgrond. Maak dat je ook genoeg materiaal hebt om de klussen uit te voeren, denk daarbij zeker aan een gereedschapskist.

 

Heb je veel spaargeld of een suikertante of -oom die je kan helpen met de financiële kant? Als dit zo is dan heb je veel geluk. De meeste mensen zullen een lening moeten afsluiten om de bouw te kunnen financiëren. Dus je praat best eerst even met je bank om jouw mogelijkheden voor de aanvraag van een hypotheek te bekijken.

Vooraleer je de hypotheek kunt afsluiten moet je eerst alle koop- en aanneemovereenkomsten getekend hebben, anders zal de bank geen beslissing nemen. Een zelfgebouwd huis is niet altijd goedkoper noch duurder, maar een particuliere opdrachtgever gebruikt meestal wel materialen van een betere kwaliteit.

 

Ten tweede heb je natuurlijk een stuk grond nodig om op te bouwen. Bezit je al een stuk grond dan is het eenvoudig maar je moet wel een bouwvergunning aanvragen om er te kunnen bouwen. Als je nog geen stuk grond bezit dan koop je best een zelfbouwkavel. Dit is een stuk grond waarop je je eigen ontworpen woning kunt bouwen.

Bekijk in de gemeente van jouw keuze of er zo’n stukken grond verkocht worden. Als er een groot aantal verkocht worden kun je meestal opteren voor de kavel die je het meeste aanspreekt. Je moet je wel goed informeren want op sommige kavels moet je woning aan bepaalde voorwaarden voldoen. Vraag dus eerst alle informatie aan voordat je ook maar iets tekent of betaalt.

Als je woning op een bepaalde manier gebouwd moet worden dan heb je minder vrijheid om de woning van je dromen te bouwen. Als je alle vrijheid hebt en je buren ook dan kun je twee heel verschillende woningen naast elkaar hebben en dat kan tot ongenoegen leiden.

Categories: Generaal